Monday, April 30, 2012

Khasiat Manfaat Zafaran / Za'afaran atau Saffron Sebagai Ubat Penyakit Kencing Manis / Diabetes

BUNGA ZA'FARAN


 JUALAN RUNCIT DAN BORONG :
         HUBUNGI : AMINKANDA (HP: 0125073007)
                                                                                                                                                          SERBUK ZA'FARAN @ HERBA ARAB.

KOTAK UNGU : RM100.
KOTAK MERAH: RM120.
KOTAK HIJAU : RM130.                      

Tambahan kepada post "healthy food for diabetes" yang menyenaraikan makanan bermanfaat untuk pesakit kencing manis. Satu lagi herba yang amat baik untuk pesakit kencing manis adalah zafaran. Nama Zafaran atau lebih tepat Za'afaran didalam bahasa Arab, juga dikenali dengan nama Saffron Crocus dalam bahasa Inggeris. Zafaran adalah herba yang mahal malah dipanggil sebagai herba emas. Herba zafaran adalah merupakan stigma bunga zafaran atau nama saintifiknya (Crocus Sativus). Stigma bunga zafaran yang kecil inilah dikumpul, samada diguna secara bentuk stigma asal atau diproses dalam bentuk serbuk, herba zafaran ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Dalam bentuk stigma asal harga zafaran adalah dalam RM50.00 untuk 0.5 gram (jika tidak salah saya) dan untuk 1kg harganya boleh mencecah puluhan ribuan ringgit. Di negara timur tengah zafaran digunakan sebagai pewarna dan perisa di dalam masakan nasi beriani dan banyak lagi masakan lain. Antara manfaat kesihatan zafaran adalah untuk keadaan  dibawah dan kesihatan tubuh keseluruhannya.
 1. Badan letih dan lesu
 2. Meringankan tubuh ketika bangun tidur
 3. Menyelesaikan masalah sakit urat
 4. Lumpuh seluruh angota 
 5. Sakit Lutut atau sendi
 6. Darah Tinggi
 7. Mengawal kadar gula / kencing manis
 8. Penyakit Sendi 

  Khasiat dan Manfaat yang ingin dikongsi disini adalah kemampuannya penggunaan zafaran dalam mengawal kadar gula penyakit kencing manis / diabetes. Saya percaya Kajian Saintifik ke atas zafaran masih belum banyak dilakukan mungkin juga kerana zafaran tidak popular di negara barat malah di Malaysia dan Indonesia kegunaan zafaran untuk kesihatan tidak banyak diketahui. Hubungan zafaran dalam rawatan kencing manis adalah manfaatnya yang baik untuk darah.  

  Zafaran dikenali sebagai pencuci darah (blood purifier), meningkatkan oksigen darah, mengurangkan asiditi darah, adalah baik untuk kesihatan tubuh badan dan manfaat ini juga adalah terbaik untuk pesakit kencing manis oleh kerana penyakit kencing manis itu sendiri adalah berkait rapat dengan kadar gula yang tinggi dalam darah

  Kesan lanjut dari penyakit kencing manis ini dalam jangka masa lama adalah kerosakan  buah pinggang, kerosakan salur darah dan seterusnya penyakit jantung koronari. Oleh itu apa herba lain yang elok untuk darah harus diamalkan oleh pesakit kencing manis seperti tongkat ali, misai kucing dan tunjuk langit. Herba zafaran juga amat baik untuk kesihatan buah pinggang dan merawat penyakit batu karang. Oleh itu amalan rawatan menggunakan zafaran ini amat baik di amalkan oleh pesakit kencing manis untuk mengekalkan kesihatan buah pinggang dan jantung. Kesihatan buah pinggang terutamanya amat penting dalam mengawal penyakit kencing manis itu sendiri. Pesakit yang mula mengalami kemerosotan fungsi buah pinggang akan lebih sukar dalam merawat / pulih dari luka, mengawal kadar gula dan menjejaskan kualiti darah yang boleh mengundang pula penyakit lain.

  Saya telah berpeluang untuk menggunakan zafaran ini bagi tujuan  penyakit ghout yang saya hadapi.. Apa yang dapat saya rasakan sendiri adalah peningkatan fitness dan pemulihan cepat apabila sakit ghout menyerang. . Sebelum ini  saya pasti akan merasa sakit otot sendi  selepas banyak berjalan atau melakukan kerja berat yang disebabkan asid urik yang terkumpul dalam sendi tangan/kaki/lutut, namun setelah amalkan minum air zafaran @ serbuk zaafaran ini, ia kurang   berlaku, sesuatu yang saya anggap amat menakjubkan oleh kerana kesan sakit sendi @ ghout saya adalah berkurang sejak saya hidapi sekian lama.

  Produk ini diperkenalkan oleh Wak Markom  yang membuat rawatan anak saya yang mengalami kecederaan terseliuh kaki di rumahnya di Bt. 16 Hutan Melintang ,dengan harga RM100.00 sebotol zafaran dalam bentuk serbuk, harga tersebut adalah amat murah dibandingkan harga di pasaran luar yang boleh mencapai RM120 sebotol.

  Cara Penggunaan
  Herba Zafaran dalam bentuk serbuk diguna dengan mencampurkan dengan air panas, lebih baik adalah air baru mendidih dengan suhu panas maksimun. Ini akan menjadikan airnya reningan menjadi lebih hijau dan pekat. 2 sudu kecil zafaran untuk satu gelas air dan diminum satu kali atau 2 kali sehari diwaktu pagi dan sebelum tidur. Sudu kecil ada disediakan bersama kotak bungkusan. Saya cadangkan tidak diminum serdak atau hampas didasar gelas dan jika masih sayang untuk dibuang boleh lah diletak air panas sekali lagi, air reningan kali kedua akan menjadi kurang hijau dan kurang pahit.

  Khasiat dan Manfaat Lain Zafaran
  Baik untuk sistem penghadaman -angin dan asid (detoxification), meningkat selera, sistem hati, asma, menstrual, arthritis, kemurungan, insomnia, mengurangkan suhu deman. 

  Kepada yang berhajat nak mendapatkan produk Serbuk Zaafaran (Kotak Ungu, Merah,Hijau) dan Bunga Zaafaran (Stigma) , hubungi saya 
  AMINKANDA (0125073007) - TELUK INTAN, PERAK.
  Borong / Runcit.

  PENGEDAR DIALU-ALUKAN 

SERBUK ZAAFARAN @ HERBA ARAB


Apa Itu Herba Zaafaran
Zafaran adalah sejenis rempah ratus dari stigma bunga Zafaran (Crocus sativus Linn), dari spesis keluarga Iridaceae. Bunga zafaran ada tiga stigma dan ia menggandungi crocin yang padanya terdapat nilai perubatan, ia membantu meremajakan (rejuvenate) kulit dan menjauhkan kekedutan.

BEKALAN SERBUK ZA'FARAN DI ATAS BOLEH DIPEROLEHI SECARA BORONG DAN RUNCIT . HUBUNGI AMINKANDA DI 0125073007   - 0125073007   ( TELUK INTAN, PERAK)

KEISTIMEWAAN ZA'FARAN

Stigma bunga Za'faran ini juga telah digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di negara-negara Timur Tengah. Selain untuk melazatkan makanan, ia juga dianggap ramuan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, dan bahan pewarna. Zafaran kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin. Ia merupakan rempah yang terbaik, terwangi dan termahal di dunia yang turut dikenali juga sebagai 'King of Spices'.

Za'faran adalah herba yang digunakan semenjak zaman Rasulullah (saw) lagi serta para-para sahabat dengan pelbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal. Terdapat pelbagai kaedah penggunaannya seperti mana disebutkan dalam kitab-kitab tua serta kitab perubatan Islam mengenai khasiatnya. Ia juga dianggap sebagai herba ajaib bagi sesetengah pengamal perubatan Islam kerana kelebihan dan keistimewaannya yang tinggi dan tersendiri.

Ulamak-ulamak perubatan Islam telah membuat kajian dan mengesahkan tentang khasiat-khasiatnya sebagaimana yang tercatat di dalam kitab-kitab perubatan Islam. Malah ahli-ahli perubatan moden barat juga telah mengakui tentang kehebatan za’faran ini.

Bagi menghasilkan 10 grams stigma(filament) za’faran, ia memerlukan 1000 kuntum bunga za’faran. Maka tidak hairanlah harganya mencecah sehingga RM 20,000.00 per kilogram. Ia juga dikenali sebagai salah satu herba yang paling mahal di dunia.

Harganya di Malaysia adalah sangat tinggi iaitu mencecah di antara RM10,000.00 hingga RM22,000.00 berdasarkan grednya.

KHASIAT ZA'FARAN

" Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
" Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
" Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
" Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
" Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
" Bengkak hati atau hipatitis A dan B
" Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
" Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
" Menambahkan tenaga zahir dan batin
" Masalah mati pucuk, sembelit
" Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
" Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
" Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
" Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
" Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
" Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
" Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah


Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:
Maksudnya:

"Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."

Pembentukan Kimia


Kajian kimia keatas Stigma bunga Za'faran (Crocus Sativas Stigmas) melapurkan bahawa ia menggandungi carotenoid seperti crocetin (juga dikenali sebagai a-crocetin atau crocetin-l), glycoside (sekempulan compound yang terbentuk dari gula @ monosaccharide), gentioglucoside (pembentukan dari gula) dan diglucoside.

y –Crocetin (monomethyl ester), y –crocetin (dimethylester), trans crocetin isomer, 13-cis-crocetin; a-carotene, β-carotene, lycopene, zeaxanthin dan mangicrocin, a xanthone-carotenoid glycosidic conjugate
.

Kandunggan pewarna zafran adalah terhasil dari crocins, dan carotenoids yang amat mudah larut dalam air (cis dan trans glucosyl ester dari crocetin). Monoterpene aldehydes picrocrocin dan deglycosylated bersamaan safranal (dehydro-β-cyclocitral), terbentuk didalan zafran atas tindak balas dari pengeringan air picrocrocin, adalah memainkan peranan penting dalam rasa pahit dan hasil aroma.

Anthocyanins, flavonoids, vitamin (terutamanya riboflavin dan thiamine), asid amino, protein, kanji, galian, getah dan lain lain bahan kimia juga terdapat didalam zafran Diantara pembentukan ekstrak zafran, crocetin yang bertanggungjawab pada aktiviti pharmakologikalnya, selain dari Monoterpene aldehydes dan kampound isophorone seperti:

2,6,6-trimethyl-4-hydroxy-1-cyclohexen-1-carbocaldehyde,
2,4,4-trimethyl-3-formyl-6-hydroxy-2,5-cylohexadien-1-one,isophorone,
3,5,5-trimethyl-1,4-cyclohexadion-2-ene dan
3,5,5-trimethyl-2-hydroxy-1,4-cyclohexadion-2-ene, dikaji berasingan dari hasil peyerapan zafran melalui IR,UV,NMR dan mass spectroscopy.

Selain dari tersebut zafran juga menggandungi 5 ke 8% lemak dan lilin (wax), 12 ke 13 % protin dan sedikit minyak yang meyumbang kepada bauan zafran.
BEKALAN SERBUK ZA'FARAN DI ATAS BOLEH DIPEROLEHI SECARA BORONG DAN RUNCIT . HUBUNGI AMINKANDA DI 0125073007   - 0125073007   ( TELUK INTAN, PERAK)
HARGA (KOTAK UNGU)  : RM90.00 (SIAP POS)
BEKALAN BORONG: HARGA BOLEH RUNDING. 

JUGA SEDIA MEMBEKAL AIR KAUTHAR ZA'FARAN 1.5 LITER YANG TELAH DIRUKYAHKAN DENGAN AYAT2 SYIFA, MANZIL DAN YASSIN YANG DIUSAHAKAN OLEH MADRASATUL QURAN LEKIR,  PERAK. 

HUBUNGI : 0125073007 (AMINKANDA)

HERBA ARAB @ SERBUK ZAAFARAN


Istimewanya  Zafaran


Salah satu herba yang dimasukkan dalam ramuan Minyak Morhabshi ialah Za’faran.
Saya menemui artikal berikut dalam sebuah blog (http://jurnal-kesihatan.blogspot.com). Selamat membaca.

Za’faran adalah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 hingga 30 cm. Bunga Za’faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram Za’faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah. Za’faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za’faran mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi.

Filamen Za’faran, sebenarnya adalah stigma kering dari bunga Saffron. Setiap bunga tersebut hanya mempunyai 3 filamen stigma sahaja. Za’faran (Saffron) merupakan rempahan yang paling berharga dan termahal di dalam dunia. Harga Za’faran boleh mencecah dari RM1,700.00 hingga RM23,000.00 sekilo!
Tetapi oleh kerana bau dan kuasa pewarnanya yang sangat kuat, hanya sedikit sahaja Za’faran yang diperlukan. Za’faran digunakan untuk warna kuning-kemerahannya yang terang dan juga kerana bau dan rasanya yang pekat dan kuat.
Khasiat utama Za’faran ialah merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia. Menguatkan ingatan. Amat baik jika dimakan bersama madu asli.
Saidina Ali (R.A) pernah menyatakan:
'Barangsiapa yang memakan za'faran da dimakan bersama madu sebanyak 2 sudu setiap hari, maka dikagumi ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir"

KHASIAT ZA'FARAN

(Berdasarkan kitab-kitab perubatan Islam & maklumat internet)

" Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil

" Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
" Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
" Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
" Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
" Bengkak hati atau hipatitis A dan B
" Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
" Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
" Menambahkan tenaga zahir dan batin
" Masalah mati pucuk, sembelit
" Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
" Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
" Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
" Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
" Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
" Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
" Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah

Za'faran merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai " King Of Spices ". Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za'faran sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:

Maksudnya:

"Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."
KEISTIMEWAAN ZA'FARAN


ZA'FARAN adalah salah satu bahan rempah yang termahal didunia. Ia digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di Timur Tengah seperti India yang menggunakannya sebagai bahan asli untuk melazatkan masakan atau sebagai pewarna dan dianggap bahan terbaik untuk kesihatan.

1. DARI SEGI PERUBATAN


Dios Cerides - seorag doktor bangsa Greek dari UK menganggap ZA'FARAN mempunyai nilai perubatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai bahan pembuka selera, membantu mengurangkan masalah ketidak hadaman makanan dan memberi manfaat kepada bayi & kanak-kanak.Malah pada masa kini di INDIA, ianya digunakan sebagai penyembuh masalah pencernaan. Hasil kajian telah mendapati bahawa ZA'FARAN kaya dengan vitamin B2 dan Riboflavin. Kajian oleh Allan Conney (New Jersey) pula bahaw ZA"FARAN dapat mengelakkan sisitem pencernaan daripada kanser (Le Fiigaro Magazine 23/12/1994)

Di Eropah ZA'FARAN bayak digunakan di farmasi dan homeopathy sebagai bahan penenang kepada masalah jiwa yang tertekan.Kini ZA'FARAN digunakan dalam membuat minuman pencernaan dimana warnya yang keemasan itu di manfaatkan.


Di Mesir, ZA'FARAN telah dikenali semenjak 1500 tahun sebelum masihi (1500 BC) sebagai tumbuhan yang berguna untuk kesihatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai:" Membantu pencernaan makanan" Menghindarkan batuk dan radang paru-paru" Mengurangkan maslah tidak boleh tidur malam" Memberi ketenangan kepada kanak-kanak waktu tumbuh gigi" Membantu mengeluarkan angin yang terkumpul di sistem pencernaan perut" Air anti spashodicZA'FARAN telah digunakan semenjak beribu tahun dahulu oleh 'therapist' dan pengusaha-pengusaha perubatan herba sebagai ramuan ubaat seperti:

" Melancarkan haid yang tidak menentu" Awet muda dan menambah tenaga zahir dan batin" Baik untuk sakit kepala bila ditampal di kepala" Membantu menenangkan jiwa yang tertekanDi negara-negara Asia larutan ZA"FARN digunakan untuk membuat alat solek yang paling mahal serta kemampuannya merawat jerawat atau penyakit kulit yang lain dengan berkesan. Pada zaman silam ianya hanya terhad kepada wanita golongan di raja kalangn bangsawan dan saudagar

ZA'FARAN bukan sahaj melicinkan kulit malah boleh membuatkan kulit cerah, sebab itulah di India terutamanya, wanita yang mengandung biasanya membubuh dua tiga urat 'filamen' daripad ZA'FARAN tersebut ke dalam susu dan di minum.


2. UNTUK MASAKAN


ZA'FARAN telah menjadi bahan terpenting dalam masakan antarabangsa. Di India ZA'FARAN mempunyai banyak kegunaan di dalam nasi, minuman dan pencuci mlut. Di Negara Teluk, tetamu dihidangkan dengan minuman di mana campurannya ialah kopi ZA'FARAN dan sejenis rempah (cardamurui) serta dihidangkan bersama ZA'FARAN.


Sirap yang menyegarkan juga di sediakan dengan ZA'FARAN. Di Sepanyol sejenis maskan yang menggunakan ZAA"FARAN 'Spanish Cuisine' sangat terkenal diseluruh dunia. Biasanya pelawat atau pelancong yang datang ke Sepanyol tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah 'Spanish cuisine' tersebut. Penggunaan meluas ZA'FARAN di Sepanyol sebagai ramuan masakan boleh digambarkan dengan di beberapa buah buku masakan silam seperti Libro Del Arte De Cocina (1599 Ad) De Diego Granado, Libro De Paste Leria (1611 Ad)
Di Itali "Rissoho A La Milanese" adalah makanan termasyhur. Di Sweden terdapat hidangan menyambut tetamu dengan menghidangkan 'Cake Za'faran'. Di Jepun penggunaan ZA"FARAN juga bertambah dan mereka juga gemar memakan ikan yang dihidangkan secara mentah bersama ZA"FARAN kerana ianya menambahkan lagi kelazatan ikan tersebut dan mengeluarkan warna keemasan pada daging ikan tersebut.


3. UNTUK MINYAK WANGI


Di timur tengah selain berkhasiat menyembuhkan sakit kepala, ianya juga digunakan sebagai minyak wangi berjenama ATTAR yang dipanggil 'ZA"FARAN ATTAR' ianya mengeluarkan jenama bertaraf antarabangsa.4. INDUSTRI TENUSU


ZA'FARAN telah memberikan warna yang cantik danmenyerikan mentega dan keju. Ianya juga menambahkan kelazatan dan Za'faran juga digunakan dalam membuat ais krim.


5. TEMBAKAU BERPERISA


Kebanyakan di India di mana mereka menggunakan tembakau berperisa Za'faran yang dipanggil "Za'farn Zarda". Ianya menjadi sungguh enak.
6. INDUSTRI MAKANAN

Telah digunakan secara meluas termasuk makanan yang telah diproses.


7. BAHAN PEWARNA

Catatan sejarah menunjukkan bahawa banyak bangsa di dunia menggunakan ZA'FARAN yang keemasan sebagai bahan penyeri kulit seperti bangsa Irish, India, Jepun dan lain-lain serta pakaian. Sehingga sekarang sami-sami buddha masih menggunakan ZA'FARAn sebagai bahan pewarna bagi kain selepang yang mereka gunakan serta di dalam lukisan-lukisan mereka.


8. POKOK ZA'FARAN


Za'faran dalah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 hingga 30 cm. Bunga Za'faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram Za'faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah. Za'faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za'faran mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi. Kajian saintis membuktikan bahawa Za'faran berpotensi digunakan sebagai salah satu eleman penting dalam penghasilan produk kecantikan kulit. Penggunaan Za'faran bukan sahaja dapat mencerahkan kulit, sekaligus dapat melembutkan kulit. Bagi anda yang mengidamkan kulit yang cerah, Za'faran adalah jawapannya. Bagi ibu-ibu mengandung Za'faran dapat mempengaruhi kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Ujian klinikal mengesahkan bahawa ekstrak Za'faran mempunyai nilai perubatan. Za'faran berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung serta melancarkan sistem respirasi.

9. KESESUAIAN FARMASIUTIKAL


Seperti lain-lain rempah, Za'faran juga terkenal dengan kelebihan farmasiutikal dari zaman dahulu dan daripada penyelidikan sains moden, dari segi kegunaannya di dalam ubatan tradisional dan herba. Kini, Za'faran juga digunakan dalam menghasilkan ubatan menggantikan bahan kimia. Kajian membukikan bahawa Za'faran adalah bahan terpenting untuk ubatan kimia dan akan menjadi satu revolusi di dalam industri farmasiutikal.
BEKALAN STIGMA/BUNGA  ZA'FARAN  YANG DIIMPORT MASUK DARI ABU DHABI@DHUBAI  - HUBUNGI AMINKANDA 0125073007 (PERAK)  . SIZE PACK 0.5 G ( PRICE RM50.00)

SAYA SEDIA MEMBEKAL AIR ZA'FARAN KAUTHAR  SIZE 1.5 LITER YANG TELAH DIRUKYAHKAN DENGAN AYAT2 MANZIL, AYAT2 SYIFA DAN YASSIN YANG DIUSAHAKAN OLEH MADRASATUL QURAN LEKIR , PERAK.

HUBUNGI : AMINKANDA 0125073007